maanantai 9. lokakuuta 2017

Neulotut sormikkaat naiselle

Löysin äitini lankakorista Novitan 7 Veljestä hunaja -nimistä lankaa, johon rakastuin saman tien. Lankana 7 Veljestä on minulle jo ennestään tuttu, mutta tuo oranssiin kääntyvä ihanan pirteä väri vei sydämeni saman tien ja aloin heti miettiä mihin neuleprojektiin tätä väriä voisi käyttää. Koska sormikkaita ei voi koskaan olla liikaa ja ulkona alkaa olemaan jo sen verran viileä, ettei ilman hansikkaita pärjää, syksyisen värisestä hunaja-langasta syntyi parissa illassa pari sormikkaita, jotka toimivat mukavana väriläiskänä tuolla syksyn mukanaan tuoman pimeyden ja sateen keskellä. Ovat muuten täysin saman väriset ruskan värjäämien vaahteranlehtien kanssa. ;)


Tarvitset neljä kappaletta numeron 4 sukkapuikkoa. Lankaa tarvitset yhden kerän verran (Novitan 7 Veljestä, hunaja).

Aloita luomalla 40 silmukkaa. Jaa silmukat neljälle puikolle niin, että jokaisella puikolla on 10 silmukkaa.

Neulo 10 cm joustinneuletta suljettuna neuleena eli kaksi silmukkaa oikein ja kaksi silmukkaa nurin. Tästä tulee siis sormikkaan varsi ja voit tehdä siitä juuri niin pitkän kun haluat. Omissa sormikkaissani on juuri tuo 10 cm varsi, sillä tykkään, että se sujahtaa mukavasti takin hihan sisään ja ranteet pysyvät lämpöisinä.

Kun varsi on haluamasi pituinen aloitetaan peukalokiilan tekeminen seuraavasti: Neulo sileää neuletta (kaikki silmukat oikein) yksi kerros. Tämän jälkeen aloitetaan lisäykset. Neulo 1 puikon silmukat oikein ja 2 puikon silmukoita niin kauan, kun jäljellä on puikon kolme viimeistä silmukkaa. Tee nyt ensimmäinen lisäys eli ota kahden silmukan välinen lankalenkki puikolle ja neulo se kiertäen oikein. Neulo kaksi silmukkaa oikein ja tee toinen lisäys samalla tavalla kuin ensimmäinen. Neulo kerros loppuun. Jatka sileää neuletta ja tee lisäykset kuten edellä joka 3. kerros vielä neljä kertaa.

Kun lisäykset ovat valmiit neulo kaksi kerrosta sileää ja sitten kolmatta kerrosta kiilan alkuun asti. Siirrä peukalokiilan silmukat apulangalle odottamaan. Luo kiilan kohdalle kaksi uutta silmukkaa ja neulo kerros loppuun. Silmukoita pitäisi olla nyt alkuperäinen määrä eli 40 kappaletta. Jatka neulomista näillä 40 silmukalla pikkurillin tyveen asti.

Nyt voit aloittaa sormien neulomisen. Ensimmäisenä pikkurilli: Ota työhön selkäpuolelta viisi silmukkaa, luo kolme uutta silmukkaa pikkurillin ja nimettömän väliin, ja ota kämmenpuolelta viisi silmukkaa. Jaa nämä 13 silmukkaa kolmelle puikolle ja neulo niillä suljettuna neuleena sileää kunnes pikkurillin kynnestä on puolet peittynyt. Neulo sitten jokaisen puikon lopussa kaksi silmukkaa oikein yhteen kunnes jokaisella puikolla on jäljellä yksi silmukka. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi. Pikkurilli on nyt valmis.

Neulo yksi välikerros sileätä neuletta ja tee sitten nimetön:

Ota selkäpuolelta viisi silmukkaa, nosta pikkurillin juuresta kolme uutta silmukkaa, ja ota kämmenpuolelta viisi silmukkaa. Neulo kuten pikkurilli.

Välikerros.

Keskisormi tehdään kuten nimetön edellä.

Välikerros.

Etusormi tehdään kuten keskisormi edellä.

Viimeisenä on peukalon vuoro: Ota apulangalla olevat silmukat työhön ja poimi peukalon juuresta kolme silmukkaa. Jaa silmukat kolmelle puikolle ja neulo sileää suljettuna neuleena kunnes peukalon kynnestä peittyy puolet. Tee kavennukset kuten muissa sormissa.

Vasemman käden sormikas on nyt valmis.

Oikean käden sormikas tehdään muuten samalla tavalla, mutta peukalokiilan paikka vaihtuu. Oikean käden sormikas tehdään siis vasemman käden sormikkaan peilikuvaksi. Peukalokiila tulee siis yhden silmukan päähän kolmannen puikon alusta.

Päättele sormikkaat huolellisesti ja höyrytä ne halutessasi kevyesti.


Joka vuotinen tee itse joululahjat projekti on jo käynnissä ja siitä lisää ensi viikolla.

<3 Hanna 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti