perjantai 15. joulukuuta 2017

Gluteeniton illanistujaismenu -testissä Risenta siemennäkkileipä

Joulun alla on mukava kutsua ystäviä kylään ja istua iltaa glögin sekä pienen naposteltavan ääressä. Joulun jälkeen alkavat pyhät kun ovat usein omistettu perheelle ja suvulle. Perhe ei aina välttämättä asu ihan lähellä, vaan matkustettavaa saattaa tulla jopa yli satoja kilometrejä. Ystäviä näkee siis seuraavan kerran ehkä vasta vuoden vaihteen jälkeen. Joten näistä päivistä ennen pyhiä pitää ottaa kaikki irti.

Omasta illanistujaispöydästäni löytyi:

Kolmea erilaista juustoa (aurajuustoa, mustapippurituorejuustoa ja chilillä maustettua valkohomejuustoa)

Viikunoita

Persimonin lohkoja

Brunbergin tummaa suklaata, joka on laktoositonta ja gluteenitonta

Glögiä

Rusinoita ja manteleita

Juures-siemennäkkileipää (gluteeniton)



Risentan leivontasekoituksesta valmistettu siemennäkkileipä siis korvasi perinteisesti juustojen kanssa syötävät leivät ja keksit. Yhdestä 350 gramman pussista valmistuu kaksi pellillistä siemennäkkäriä. Tuo leivontasekoitus on täysin jauhoton, joten se sopii keliaakikoille. Lisäksi se sisältää vähemmän hiilihydraatteja kuin näkkäri yleensä. Sen sijaan rasvaa ja proteiinia on enemmän.



Miten leivontasekoituksesta sitten tulee siemennäkkäriä? Aika yksinkertaisesti eli

Siemennäkkäri

350 g Risenta siemennäkkileipäsekoitusta

4 dl kiehuvaa vettä

3 rkl oliiviöljyä


Kaada leivontasekoitus kulhoon. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita se leivontasekoituksen joukkoon. Lisää öljy ja sekoita tasaiseksi.


Jaa seos kahdelle leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Laita seoksen päälle leivinpaperi ja kaulitse leivinpaperin päältä seos tasaiseksi ja litteäksi levyksi. Poista päällimmäinen leivinpaperi ennen kun laitat näkkärilevyn uuniin.


Paista näkkäriä 175 asteisessa uunissa (kiertoilma 150 astetta) ensin noin 15 minuuttia. Ota pelti pois uunista ja leikkaa levy paloiksi. Jatka näkkärin paahtamista uunissa vielä noin 45 minuuttia tai kunnes näkkäri on kuivaa ja kullanruskeaa.


Jos kaikki näkkärin palat eivät tule syödyksi illanistujaisissa niin siemennäkkäriä kannattaa säilyttää ilmatiiviissä purkissa.




Siemennäkkäri oli kyllä ihan 5/5 juustojen kaverina. Veikkaampa, että meillä tarjotaan tästä lähtien juustojen kanssa aina siemennäkkäriä eri tavoin maustettuna. Risentan valikoimasta löytyy eri makuja mutta ainahan itse sinne leivontaseoksen sekaan voi laittaa yrttejä tai muita mieluisia mausteita. Ennen uuniin laittoa näkkärilevyn päälle voi vielä ripotella sormisuolaa.

Pieni tauko joulukiireistä teki muuten hyvää ja ainakin itse aloin odottaa tulevaa vuotta ja sinne suunniteltuja reissuja entistä enemmän kun kuuntelin ystäväpariskuntamme kertomusta heidän häämatkaltaan Balilta.

Tänä viikonloppuna suuntaan kohti Valkeakoskea moikkaamaan perhettäni ennen joulua, sillä itsellä jouluaatto sekä joulunpyhät menevät töissä.

Ihanaa viikonloppua kaikille!

<3 Hanna






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti