tiistai 28. marraskuuta 2017

Pimeysväsymykselle kyytiä

Pimeysväsymys on yrittänyt tänä vuonna ihan tosissaan. Mikään unimäärä maailmassa ei tunnu riittävän; koko päivän saattaa olla väsynyt ja voimaton olo. Aurinkoa alkaa ihan tosissaan olemaan ikävä, sekä sen valoa että lämpöä. Toisaalta sellaiset kirpeät aurinkoiset talvi- ja syyspäivät ovat ihan parhaita ja niistä saa ladattua enegiavarastoihin täydennystä, jotta jaksaa kesään asti. Tuollaiset päivät kuitenkin antavat vielä odottaa itseään, varsinkin ne talvipäivät. Niitä odotellessa pimeysväsymystä vastaan on taisteltava toisin keinoin.

Itsellä toimivat parhaiten melko yksinkertaiset keinot kuten rytmitys ja liikunta. Rytmityksellä tarkoitan sitä, että en anna yöunien venähtää liian pitkäksi (7-8 h yössä), en myöskään ota överipäikkäreitä, sillä olen oppinut kantapään kautta, että kummasssakin tapauksessa olo on vaan entistä väsyneempi ja kropan käynnistäminen uuteen päivään tai päikkäreiden jälkeen on tahmeata. Rytmitykseen liittyy myös ruoka. Kun syö säännöllisesti (3-4 h välein), pitää huolen riittävästä vitamiinien saannista ja juo riittävästi vettä päivän mittaan, pysyy energiatasot ylhäällä. Samalla pimeysväsymyksen aiheuttama herkutteluhimo pysyy aisoissa eikä joka päivä tule otettua sitä kuuluisaa suklaapatukkaa väsymysoireisiin. Kerran viikossa kuitenkin sallin itselleni päivän, jolloin saan herkutella.


Ei ole turhaa todeta jälleen kerran, että liikunta vaikuttaa vireystilaan. Se on vaan totta! Vaikka kuinka väsyttäisi, niin jo se että kiskoo itsensä ylös, ulos ja liikkeelle piristää. Mitään ennätyksiä silloin ei rikota, mutta fiilis siitä, että on selättänyt väsymyksen edes hetkeksi, antaa piristysruiskeen, jonka avulla jaksaa painaa.

Kaikkein tärkein voimavara pimeyden keskellä ovat kuitenkin yhteiset hetket ystävieni ja perheeni kanssa. Viime viikonloppuna tuo tuli todistettua monta kertaa. Oli aivan ihanaa pitkästä aikaa istua rauhassa alas ystävien kanssa. Juoda lasi viiniä ja nauraa niin, että kitarisat vilkkuivat. Nauttia SIS. Deli+Cafe:n lauantaibrunssista ja kuulla samalla ystävän kuulumisia ja tulevaisuuden suunnitelmia. Käpertyä siihen sohvan nurkkaan avomiehen viereen glögilasi kädessä ja katsella jotakin hömppä sarjaa. Hetkiä, joista saa valtavasti energiaa.



Sytytellään siis kynttilöitä ja laitetaan valoja pimeyden keskelle. Kohta saa jo ripustaa ne ensimmäiset joulukoristeetkin. Soitetaan ystäville ja kutsutaan heidät ylläriglögille. Hymyillään enemmän, vaikka ulkona olisi kuinka pimeätä ja räntää tulisi niskaan. Hymyilystä kun saa myös positiivistä energiaa ja samalla saattaa piristää jonkun jopa ihan tuntemattoman päivää.

P.S. Käytiin taistelemassa pimeysväsymystä vastaan Happy Waffle Hki:ssa. Paikka löytyy Ullanlinnasta Tarkk´ampujankatu 4:sta. Kyseessä on Pop Up ravintola, joka on paikallaan tämän vuoden loppuun asti.


<3 Hanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti