torstai 31. elokuuta 2017

Gluteenittomat porkkana-juustosämpylät

Gluteenittomien leivonnaisten kokeilu jatkuu...

Olen viime aikoina maistellut mielenkiinnolla kaupoista löytyviä gluteenittomia sämpylöitä, sillä tavoitteenani on ollut jo hetken kehittää helppo, maistuva ja takuuvarma gluteeniton sämpyläresepti. Ensimmäinen yritys kun päättyi melko nolosti; uunista pois tullessaan sämpylät muistuttivat jotakin epämääräistä valkoista kökkärettä ja maku oli kuminen. Koko resepti tarvitsi siis miettiä uudelleen ja sen tuloksena sain aikaiseksi pehmeitä ja ihan oikeasti hyvänmakuisia sämpylöitä, joiden valmistus on helppoa ja nopeata.

Mitä sitten tein toisin? Käytin taikinassa tattaria, niin jauhon kuin hiutaleen muodossa. Eli en käyttänyt pelkästään gluteenitonta jauhoseosta. Olen käyttänyt tattarijauhoa jo aiemmin tehdessäni gluteenittomia proteiinipannukakkuja. Lisäsin taikinaan juusto- ja porkkanaraastetta tuomaan mehevyyttä. Käytin öljyä kun pyörittelin sämpylät pellille. Aiemmin olin pyöritellyt sämpylät kostuttamalla kädet vedellä, mutta nyt öljysin kädet. Sämpylät saivat siis öljyn ansiosta väriä uunissa. En kohottanut taikinaa kahteen kertaan, sillä ilmeisesti gluteeniton taikina ei kestä kahta kohotusta. Kohotin sämpylät vasta ennen uuniin menoa kun ne oli jo muotoiltu sämpylöiksi. Muutamalla simppelillä muutoksella syntyi siis seuraava resepti:



Gluteenittomat porkkana-juustosämpylät

8 dl laktoositonta maitoa
50 g tuorehiivaa
2 rkl psylliumia
2 dl tattarihiutaleita

1/2 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 dl laktoositonta margariinia/voita sulatettuna
50 g porkkanaraastetta
50 g laktoositonta juustoraastetta

1 dl tattarijauhoa
8 dl gluteenitonta jauhoa

Öljyä sämpylöiden pyörittelyyn


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon psyllium sekä tattarihiutaleet. Anna seoksen turvota 10 minuuttia.



Kymmenen minuutin jälkeen lisää seokseen suola, sokeri, sulatettu margariini sekä porkkana- ja juustoraasteet. Sekoita tasaiseksi.


Yhdistä toisessa kulhossa tattarijauhot ja gluteeniton jauhoseos. Lisää tämän jälkeen jauhot erissä maitoseoksen joukkoon samalla sekoittaen. Sekoittamiseen kannattaa käyttää taikinakoukkuja, sillä taikina tarttuu todella helposti.

Leivinpaperoi uunipelti. Öljyä kätesi ja pyörittele taikinasta haluamasi kokoisia ja muotoisia sämpylöitä.



Kohota sämpylöitä liinalla peitettynä noin 20 minuuttia. Sämpylät turpoavat melko paljon, joka kannattaa ottaa huomioon kun miettii sämpylöiden kokoa pyörittely vaiheessa.

Kohotuksen jälkeen pyörittele ja muotoile sämpylät vielä kertaalleen ennen uuniin laittoa. Käsiä ei tarvitse enää öljytä uudelleen.

Paista sämpylöitä noin 10 minuuttia 225 asteisessa uunissa (kiertoilma 190 astetta) tai kunnes ne ovat saaneet väriä pintaan.


Vinkki! Jos maito ei ole se oma juttu tai sille on allerginen, voi sämpylät tehdä veteen tai kauramaitoon, Myös juustoraasteen voi jättää pois ja laittaa sen sijaan 100g porkkanaraastetta. Toisaalta kannattaa kokeilla myös maidottomia juustoja (esim. Violife). Jos taas porkkana ei nappaa niin juustoraastetta voi laittaa 100g. Porkkanan voi korvata myös jollain muulla juuresraasteella (esim. palsternakka, punajuuri).


Jos kaikki sämpylät eivät samantien mene syöntiin, on ne helppo pakastaa ja sulattaa mikrossa (muutamassa sekunnissa) myöhempää käyttöä varten. Pakastuksen ja sulatuksen jälkeen sämpylän maku ja pehmeys ovat edelleen tallella. Mukava vaikkapa ottaa aamiaissämpylät pakkasesta, sulattaa muutama sekuntti mikrossa ja saada pöytään ihan kuin uunituoreita sämpylöitä.



<3 Hanna



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti