lauantai 11. helmikuuta 2017

Aurinkoa etsimässä joulukuussa 2016 -Dubai



Joulukuun ensimmäisellä viikolla heräilin uuteen päivään hotellihuoneessa Dubain auringon alla. Takana oli seitsemän tunnin lento ja pikaiset muutaman tunnin yöunet. Suunnistimmekin suoraa herättyämme hotellin aamiaiselle, koska kummankin väsynyt olemus suorastaan huusi kahvia ja ruokaa. Ensimmäisen kahvikupin jälkeen energiatasot alkoivat palautua ja unihiekka kadota silmistä. Ihastuinkin tuohon kardemummalla maustettuun arabialaiseen kahviin ikihyväksi ja jokainen seuraavista aamuista lähti aina käyntiin kahdella kupilla tuota ihanuutta. Aamupalan jälkeen astuimme ulos hotellista, ja kun Suomen talven keskellä kaivattu aurinko, lämpö ja valo osuivat kasvoihin, tajusin olevani viimein lomalla.


Ensimmäinen asia, joka Dubaissa kiinnitti huomioni, ihanan lämmön lisäksi, oli siisteys. Minne tahansa menikin, ei kaduilla näkynyt roskan roskaa eikä edes tyhjiä pulloja. Edes mitään ominaistuoksua en onnistunut huomaamaan. Yleensä jokaisella paikalla on oma tuoksunsa, josta paikka jää mieleen ja reissumuistot sitten kytkeytyy näihin ominaistuoksuihin, mutta ei Dubaissa.

Ensimmäisenä päivänä kävelimme paljon, sillä aina uuteen paikkaan mennessäni haluan aistia paikan tunnelmaa ja se onnistuu parhaiten vaeltelemalla ilman varsinaista päämäärää. Välimatkat ovat Dubaissa kuitenkin todella pitkiä eikä Dubai muutenkaan ole mikään kävelijän paratiisi, sillä jalkakäytävät ovat välillä todella kapoisia, melkein kun kävelisit liikenteenjakajassa autojen seassa. Suojatiet ovat myös vähissä ja varsinkin ne valo-ohjatut. Kadun ylittäminen saattaa siis olla melkoinen extreme suoritus, sillä liikenne Dubaissa on todella runsasta ja ajonopeudet aivan jotain muuta kuin meillä täällä Suomessa. Mekin ylitimme muutaman kadun fiiliksellä ”Ready Steady Run!!”.


Ylimääräistä Dubaissa ei kuitenkaan tarvitse kävellä, sillä taksilla ja julkisilla kulkeminen on todella halpaa ja bussi - sekä metroverkosto on todella kattava. Metrolla ja bussilla kulkeminen on todella tehty helpoksi, sillä jokainen pysäkki kuulutetaan niin arabiaksi kuin englanniksi. Lisäksi seuraavan pysäkin voi tarkistaa bussissa tai metrossa olevasta ”seuraava pysäkki” – taulusta, jossa info lukee niin arabiaksi kuin englanniksi. Jos aikoo käyttää paljon julkistaliikennettä reissunsa aikana, suosittelen ehdottomasti paikallisen matkakortin, NOL kortin, ostamista. Kortti maksaa 25 AED (noin 7 euroa), josta itse kortille jää hintaa 5 AED, sillä loppu summa 19 AED on arvoa kortilla, jota käytetään matkustamiseen. Kortti näytetään lukijalle metroon tai bussiin mentäessä sekä sieltä poistuttaessa. Korttiin voi ladata lisää arvoa jokaisella metroasemalla ja useimmilla bussipysäkeillä, joilta löytyy laite tätä varten.


Hotellimme sijaitsi Burjuman metroaseman vieressä, josta lähti myös busseja kaikkiin mahdollisiin ilmansuuntiin, joten käytimme varsinkin metroa liikkumiseen päivittäin. Metrolla ja bussilla liikuttaessa on hyvä muistaa: Busseissa bussin etuosa on varattu naisille ja lapsille. Metrossa on vaunuja, jotka on varattu vain naisille ja lapsille (miehet eivät saa käyttää näitä vaunuja). Lisäksi metrossa on oma vaunu kultaisen NOL kortin omistaville. Törmäsimme myös paikalliseen lipuntarkastajaan bussissa J Yhtenä erikoisuutena voisi mainita ilmastoidut bussipysäkit eli jos ei halua odotella bussia auringonpaisteessa, voi mennä sisälle ilmastoituun koppiin, joissa on myös mahdollista ladata puhelinta.

Dubaissa aika tuntuu todella menevän kuin siivillä, koska nähtävää ja koettavaa on niin paljon. Saimme helposti yhden päivän kulutettua The Dubai Mall:ssa. Teimme ostoksia, kävimme ihailemassa sisäakvaariota ja itse kävin jopa luistelemassa, sillä ostoskeskuksen sisälle on rakennettu hyvänkokoinen luistinrata. Välillä oli mukava piipahtaa ulkona nauttimassa lämmöstä ja auringosta. Pimeyden laskeuduttua pääsimme seuraamaan upeata vesi ja valo show:ta. Dubai on todella shoppailijan paratiisi vaikkakin hinnat ovatkin melko samalla tasolla kuin meillä täällä Suomessa. Shoppailijan kannattaa Dubai Mallin lisäksi vierailla myös Mall of the Emiratessa, jossa voi myös ihailla suurta sisähiihtokeskusta. Myös Dubai Marina Mall on käymisen arvoinen paikka, vaikkapa rannalla vietetyn päivän päätteeksi.





Dubain aurinko on mielenkiintoinen. Se lämmittää ja piristää, mutta millään se ei meinaa tarttua.  Jumeirah Beachilla vietettyjen päivien ja runsaan ulkona oleilun tuloksena sain vain hädin tuskin rusketusrajat aikaiseksi. Aurinkorasvaa kannattaa silti käyttää kun käy upottamassa varpaansa tuohon ihanaan valkoiseen hiekkaan ja nauttimassa lämpöisestä merivedestä. Rannalla voi ihan vapaasti oleskella bikineissä ja muutenkin pukeutuminen tuntui olevan huomattavasti vapaampaa turistien keskuudessa kuin se mihin olin itse valmistautunut. Itse pyrin aina liikkumaan joko hartiat tai polvet peitettyinä, mutta ei olisi tarvinnut. Sen verta moni turistinainen käveli minua vastaan minishortseissa tai minihameessa, että jos en aina välillä olisi nähnyt burkaan pukeutuneita naisia, olisin helposti voinut unohtaa missä olen lomamatkalla. Muutenkin sisätiloissa ilmastointi oli sen verran kovalla, että olin todella iloinen siitä että kannoin kassissa mukanani hartiahuivia.




Vietimme Dubaissa viisi ihanaa päivää ja viimeisenä iltana katsellessani kaupungin valoja hotellimme kattouima-altaasta päätin, että tänne aion tulla vielä uudestaan. Ihmisten ystävällisyys, mukava ilmapiiri ja olemisen helppous tekivät lomasta täydellisen.


Jälleennäkemistä Dubain kanssa odotellessa,

<3 Hanna
#gobighomeisboring

P.S. Jos halut maistaa hyvää paikallista ruokaa, kannattaa käväistä syömässä Al Mallah – nimisessä ravintolassa Diyafah Roadilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti