lauantai 31. maaliskuuta 2018

Pääsiäisen keltaiset kuppikakut lakritsilla





Pääsiäisen keltaiset kuppikakut lakritsilla




Kuppikakut

100 g pehmeää margariinia
2,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kanamunaa
1 dl maitoa

4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa

100 g lakritsia (pieninä paloina)

Keltainen tuorejuustokuorrute

400 g sitruunan makuista tuorejuustoa
260 g margariinia
n. 11 dl tomusokeria
keltaista elintarvikeväriä



Sekoita margariini, sokerit, maito ja munat isossa kulhossa vatkaimella vaahdoksi.

Sekoita pienessä kulhossa kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää jauhoseos isossa kulhossa olevan rasvaseoksen joukkoon. Lisää viimeisenä taikinan joukkoon lakritsin palat.

Jaa taikina kahta lusikkaa apuna käyttäen vuokiin. Älä täytä vuokia reunojaan myöten täyteen, sillä taikina turpoaa uunin lämmössä. Yksi vajaa ruokalusikallinen taikinaa per vuoka riittää oikein mainiosti.  Tällä samalla ohjeella onnistuu myös perusmuffinit todella hyvin. Täytä silloin vuoat täydemmiksi.

Jos haluat olla varma etteivät cupcaket leviä muodottomiksi uunissa, käytä apuna muffinipeltiä; laita paperiset muffinivuoat pellin koloihin. Voit toki käyttää myös kaksinkertaisia paperivuokia tai pelkkää peltiä.

Paista cupcakeja 200 asteisessa uunissa (kiertoilmauuni 180 astetta) noin 20 minuuttia.Voit tarkastaa cupcakejen kypsyyden hammastikulla. Tökkää cupcakea hammastikulla, jos tikkuun ei jää taikinaan se on kypsä.

Jäähdytä cupcaket hyvin ennen kuorruttamista ja koristelua.



Valmista kuorrute:

Sekoita vatkaimella tuorejuusto ja margariini sekaisin. Lisää muutama desi tomusokeria ja vatkaa tasaiseksi. Laita kuorrutteen sekaan muutama tippa elintarvikeväriä. Lisää loput tomusokerit ja vatkaa tasaiseksi.

Voit muuttaa massan koostumusta löysemmäksi lisäämällä tilkan vettä ja jämäkämmäksi lisäämällä tomusokeria. Itse tykkään pursottaa kuorrutteen cupacakejen päälle pursotinpussin ja erilaisten tyllien avulla, jolloin kuorrutteen tulee olla todella jämäkkää.

Viimeistele koristelu haluamallasi tavalla.




Hyvää Pääsiäistä! 

<3 Hanna

perjantai 23. maaliskuuta 2018

Piristysbrunssi

Loukkasin kaksi viikkoa sitten nilkkani treenien yhteydessä. Suhteellisen lahjakkaasti onnistuin hyppäämään trampoliinilta täydestä vauhdista nilkkani linttaan. Nilkka turposi ja oli pari päivää todella kipeä, mutta sitten se alkoi jo sallia kävelyn tuettuna. Koska en ole kovin hyvä lepäämisessä tai että heti kun olo antaa myöten niin sitten mennään taas täysiä. Ei olisi tälläkään kertaa kannattanut. Nilkka kipeytyi uudelleen ja hetken päästä olikin sitten pakko luovuttaa ja myöntää itselleen, että ei se taida ihan vielä olla kunnossa. Nyt olen lepuuttanut nilkkaa kohta melkein viikon välttäen kaikkea ylimääräistä kävelyä, ja tuntuu jo paljon paremmalta. Aika kuitenkin meinasi käydä todella pitkäksi, kun tönötät yksin kotona ja tuntui, että Netflixistäkin olin jo katsonut kaikki mahdolliset sarjat ja leffat. Onneksi Saara tuli torstaina kylään brunsseilemaan ja piristi hurjasti tämän nilkan lepuuttajan viikkoa. Siitä nimitys Piristysbrunssi.



Piristysbrunssin Menu

Pastasalaatti

Täysjyväpastaa
Aurinkokuivattuja tomaatteja
Aurinkokuivattujen tomaattien öljymarinadia (kastike salaattiin)
(Suolaa)
Salaattijuustoa
Paahdettuja auringonkukan siemeniä
Rucolaa
Mizunaa
Punajuurikkaan lehtiä
Babypinaattia



Keitä pasta ohjeen mukaan. Huuhtele salaatit (rucola, mizuna, punajuurikkaan lehdet, babypinaatti). 

Kun pasta on kypsää, kaada se lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä. Kaada pasta tarjoiluastiaan ja sekoita joukkoon aurinkokuivatut tomaatit, salaattijuusto ja salaatit. Nostele sekaisin. 

Kaada salaatin joukkoon aurinkokuivattujen tomaattien öljymarinadia sen verran kun haluat. Lisää tarpeen tullen suolaa. Lisää viimeiseksi joukkoon paahdetut auringonkukan siemenet.


Suklaadonitsit valkosuklaakuorrutteella 

3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 kanamunaa
60 g leivonta margariinia

5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1/2 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta

2,5 dl maitoa

80 g tummaa suklaata (rouheena)

200 g valkosuklaata




Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu margariini ja vatkaa tasaiseksi.

Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita ne munasokerimargariini -vaahtoon vuorotellen maidon kanssa. Sekoita varovaisesti tasaiseksi. 

Sekoita viimeiseksi taikinan joukkoon sulkaarouhe. 

Voitele donitsipelti huolellisesti ja täytä kolot puoleen väliin asti taikinalla. Pursottimella kolojen täyttäminen on helpompaa ja lopputulos on tasaisempi. 

Paista donitseja 175 asteisessa (kiertoilma 160) uunissa noin 10 minuuttia. Voit kokeilla kypsyyttä varovasti hammastikulla, jos tikkuun ei tartu taikinaa niin donitsit ovat kypsiä. 

Kippaa kypsät donitsit ritilän tai leivinpaperin päälle jäähtymään ja odottamaan koristelua. 

Sulata valkosuklaa mikrossa mikron kestävässä astiassa. Varo ettei suklaa pääse palamaan sulatuksen aikana. 

Dippaa donitseja sulaneeseen valkosuklaaseen ja ripottele päälle nonparelleja. 

Mansikka-Mustikka smoothie

Jäisiä mansikoita ja mustikoita (kotimaisia)
2 kpl kypsää banaania
loraus vettä




Laita ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi smoothieksi. 



Lisäksi brunssiin kuuluivat croisantit ja appelsiinilohkot sekä tietenkin kahvi.



Ihanaa ja aurinkoista viikonloppua kaikille!

<3 Hanna 








sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Hitaiden aamujen herkkusämpylät

Pakkasemme on jo hetken aikaa huutanut tyhjyyttään sämpylöiden osalta. Kaikkea makeaa sieltä nyt löytyykin edellisten leivontakertojen tuloksena. Sunnuntaina oli siis taas leivontapäivä. Olen tehnyt tällä samalla reseptillä sämpylöitä aiemminkin ja haluan jakaa sen nyt uudelleen uusilla kuvilla ja pienillä muutoksilla reseptiin.

Sämpylät ovat gluteenittomia ja maidottomia.



Hitaiden aamujen herkkusämpylät

8 dl kaurajuomaa
50 g tuorehiivaa
2 rkl psylliumia
2 dl tattarihiutaleita

1/2 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 dl maidotonta margariinia sulatettuna
100 g porkkanaraastetta
100 g maidotonta juustoraastetta

1 dl tattarijauhoa
8 dl gluteenitonta jauhoa

Öljyä sämpylöiden pyörittelyyn

Rouhittuja pellavansiemeniä sämpylöiden päälle


Lämmitä kaurajuoma kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon psyllium sekä tattarihiutaleet. Anna seoksen turvota 10 minuuttia.

Kymmenen minuutin jälkeen lisää seokseen suola, sokeri, sulatettu margariini sekä porkkana- ja juustoraasteet. Sekoita tasaiseksi.

Yhdistä toisessa kulhossa tattarijauhot ja gluteeniton jauhoseos. Lisää tämän jälkeen jauhot erissä kaurajuomaseoksen joukkoon samalla sekoittaen. Sekoittamiseen kannattaa käyttää taikinakoukkuja, sillä taikina tarttuu todella helposti.

Leivinpaperoi uunipelti. Öljyä kätesi ja pyörittele taikinasta haluamasi kokoisia ja muotoisia sämpylöitä.

Kohota sämpylöitä liinalla peitettynä noin 20 minuuttia. Sämpylät turpoavat melko paljon, joka kannattaa ottaa huomioon kun miettii sämpylöiden kokoa pyörittely vaiheessa.

Kohotuksen jälkeen pyörittele ja muotoile sämpylät vielä kertaalleen ennen uuniin laittoa. Käsiä ei tarvitse enää öljytä uudelleen.

Ripottele sämpylöiden pinnalle rouhittuja pellavansiemeniä.

Paista sämpylöitä noin 10 minuuttia 225 asteisessa uunissa (kiertoilma 190 astetta) tai kunnes ne ovat saaneet väriä pintaan.

Tällä kertaa suurin osa sämpylöistä meni pakkaseen odottamaan Ylläkseltä loppuviikosta palavaa avopuolisoani. Maistuvat muuten kuin juuri uunista tulleilta hetken mikrolämmityksen jälkeen.




Ihanaa viikon alkua kaikille!

<3 Hanna 

keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Sitruunaiset Porkkanakakkuset

Porkkanakakku on klassikko. Tuo Amerikasta tänne rantautunut herkku on sellainen, josta melkein jokainen tuntuu tykkäävän. Takuuvarma herkku siis, eikä edes vaikea valmistaa.

Kevään ja pääsiäisen innoittamana päätin keksiä porkkanakakun uudelleen. Perinteisen pyöreän kakun tai pellille tehtävän version sijasta halusin tehdä enemmän leivos tyyppisiä versioita, jotka olisivat kuin pieniä minikakkuja. Näin syntyivät siis Sitruunaiset Porkkanakakkuset kevään odotukseen.

Ohjeella valmistu 13 kappaletta minikakkuja, jotka on tehty halkaisijoiltaan 9 cm vuokiin.





Sitruunaiset Porkkanakakkuset

660 g porkkanaraastetta
5 kpl kananmunia
4 dl sokeria
2,5 dl öljyä (myös margariini käy)

7 dl vehnäjauhoja
4 tl kanelia
2 tl soodaa
2tl leivinjauhetta

Täyte/kuorrute:

100 g leivontamargariinia
400 g (2 rs) sitruunan makuista tuorejuustoa
3 dl tomusokeria
2 tl vaniliinisokeria

Koristeeksi sitruunan kuoriraastetta ja pieniä suklaamunia


Voitele ja korppujauhota pikku vuoat valmiiksi odottamaan. 

Kuori ja raasta porkkanat. 

Vaahdota kananmunat ja sokeri isossa kulhossa. Sekoita porkkanaraaste ja öljy vaahdon sekaan.

Yhdistä kuivat aineet pienemmässä kulhossa keskenään ja lisää ne taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. 

Täytä pikku vuoat lusikan avulla melkein täyteen ja paista niitä 175 asteisessa (kiertoilma 155) uunissa noin 25 minuuttia. Kakkuset ovat kypsiä kun ne ovat irronneet reunoilta. Tarkista vielä hammastikulla kypsyys eli jos tikkuun ei jää taikinaa, on kakkunen valmis. 

Anna kakkusten jäähtyä hetki ennen kumoamista. Kumoa kakkuset ja jatka niiden jäähdyttämistä ritilän päällä. 


Valmista täyte/kuorrute.  

Halkaise jäähtyneet porkkanakakkuset leveyssuunnassa kahtia. Laita täytettä pohjan päälle ja nosta päällinen paikalleen. Levitä kuorrutetta vielä kakkusen päälle lusikan tai pienen nuolijan avulla. Ripottele päälle sitruunan kuoriraastetta. Viimeistele koristelu pienillä suklaamunilla.





Vinkki! Tällä ohjeella syntyy myös pellillinen porkkanakakkua. Paistoaika on silloin noin 50-60 minuuttia. 

Tässä on nyt ollut sään puolesta muutama todella ankea päivä, ja olen kaihoisasti katsellut viime vuoden aurinkolomakuvia samalla kun olen pohtinut parvekkeen kevätkuntoon laittamista. Näitä porkkanakakkusia olisi muuten mukava syödä parvekkeella ystävien kanssa auringosta nauttien. Tästä taitaa alkaa kehittyä ajatus parvekkeen kevätavajaisista... Sitten kun se kevät sieltä joskus tulee...




<3 Hanna 


keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Koska jokainen nainen on kakkunsa ansainnut: Mangojuustokakku suklaakeksipohjalla


Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Yhdistyneet Kansakunnat valitsevat joka vuosi naistenpäivälle uuden teeman. Tänä vuonna teemana on #PressforProgress eli sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen. Luin jostain, että nykykehityksellä miehet ja naiset olisivat täysin tasa-arvoisia vasta vuonna 2133...

Oma naistenpäiväni menee tänä vuonna töissä ja jännitän, että odottaako minua kotona kukkaset. Naistenpäivän kunniaksi kuitenkin järjestetään ympäri maailmaa erilaisia tapahtumia sekä juhlallisuuksia, ja tse juhlin naistenpäivää jo päivää aiemmin leipomalla keväisen Mangojuustokakun suklaakeksipohjalla. Tässä kakkussa on ehkä vähän mukana myös jo pääsiäisviboja... Kakusta saa muuten gluteenittoman vaihtamalla pohjan keksit gluteenittomiin vastaaviin.



Mangojuustokakku suklaakeksipohjalla


5 kpl liivatelehtiä

220 g suklaakeksejä
100 g sulatettua leivontamargariiniä 

2 tlk säilykemangoa 
2 dl kuohukermaa
1 prk eli 250 g maitorahkaa
200 g vanilja tuorejuustoa
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria

1/2 dl sitruunamehua


Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 26 cm) leivinpaperilla (sekä pohja että reunat).

Laita liivatelehdet pehmenemään runsaaseen kylmään veteen,

Murskaa keksti monitoimikoneessa ja sekoita keksimurskan sekaan sulatettu leivontamargariini. Painele keksiseos vuoan pohjalle ja laita vuoka jääkaappiin odottamaan.

Valuta ja soseuta säilykemangot. Käytä soseutuksessa apuna säilykemangojen lientä.

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi.

Yhdistä täytteen aineet eli mangosose, maitorahka, vanilja tuorejuusto, kermavaahto ja sokerit. Sekoita tasaiseksi.

Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata valutetut liivatelehdet siihen. Kaada liivateseos täytteen sekaan sekoittaen samanaikaisesti.

Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle. Peitä vuoka kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Jos et ehdi odotella hyytymistä yön yli, niin anna kakun olla jääkaapissa vähintää noin 5 tuntia.



Koristele hyytynyt kakku haluamallasi tavalla.






<3 Hanna

sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Amsterdam ja Gluteenittomat maidottomat pannukakut

Amsterdamissa oli jo ihanan keväiset fiilikset. Nurmikot vihersivät, puiden oksissa pystyi jo näkemään silmuja, aurinko lämmitti välillä niinkin täydellisesti, että kahvilan terassilla pystyi helposti istumaan. Toisaalta tuuli puri kyllä välillä sen verran kylmästi, että ilman hyvää huivia Amsterdamin kaduilla käyskentely ei olisi onnistunut.


Vietimme Amsterdamissa neljä päivää. Kaupunki on jo itsessään nähtävyys, ilman että vierailisi sen monissa museoissa tai turistien suosimissa paikoissa. Meidän turisti taktiikkamme perustui aikalailla siihen, että "kävellään niin paljon kuin mahdollista". Tällä tavoin löysimme paljon kivoja kahviloita, ravintoloita ja ihania pikku putiikkeja. Puhumattakaan tunnelmallisista ja kauniista maisemista.



Koko aikaa emme kuitenkaan kävelleet paikasta toiseen, vaan käytimme myös Amsterdamin julkista liikennettä. Suosittelen ehdottomasti hankkimaan OV-chipkaartin (Anonymous OV-chipkaart), joka maksaa ostettaessa 7,50 euroa ja on voimassa viisi vuotta. Voi siis käyttää uudelleenkin jos Amsterdamiin matkustaa tai antaa vaikka ystävälle matkan ajaksi käyttöön, sillä korttia voi käyttää kuka tahansa. Kortille pystyy lataamaan rahaa sen verran kuin kokee tarpeelliseksi. Me pärjäsimme mainiosti neljä päivää 10 eurolla. Julkisen liikenteen käyttäminen Amsterdamissa on helppoa ja halpaa, ja varsinkin tuolla OV-chipkaartilla vielä edullisempaa kuin se, että ostaisi aina yksittäisiä lippuja.

Reissussa ruoka on yksi ihan todella tärkeä asia, ainakin minulle. Ilman aamupalaa päivä ei lähde käyntiin ja jos lounasta ei saa ajoissa saattaa nälkäkiukku yllättää. Onneksi jaoimme matkakumppanini Reetan kanssa tämän fiiliksen. Ruokapaikkoja valitessamme kiinnitimme huomiota siihen, että ruokalistalta löytyy myös gluteenittomia vaihtoehtoja. Olimme positiivisesti todella yllättyneitä kuinka helppoa sopivien ruokapaikkojen löytäminen lopulta oli. Gluteenittomuus tunnettiin todella hyvin ja todella harvasta ravintolasta tuli vesiperä.





Tässä pari kivaa tärppiä:

SNCKBR

Löydettiin tämä terveellistä, vegaanista ja puhtaista raaka-aineista ruokaa valmistava ravintola ihan tuurilla kun kävelimme Foodhallenilta kohti keskustaa. Huomiomme taisi ensin kiinnittyä ikkunassa olevaan lupaukseen gluteenittomista pannukakuista. Ylläri! Sisällä odotti urbaani sisustus ja mukava tunnelma. Lupaus gluteenittomista pannareista piti paikkansa ja päätimme myös vilaista lounaslistaa; lounaspaikka oli löytynyt. Maistelimme hyvällä ruokahalulla päivän keittoa gluteenittomalla leivällä. Jälkiruuaksi tietty niitä pannareita.





SBCKBR West
Kinkerstraat 106
1053EC Amsterdam
(löytyy myös muita pisteitä)


Pancakes Amsterdam

Varmaankin kaikille Amsterdamissa käyneille tuttu paikka. Ainakin pitäisi olla! Näitä hollantilaisen kodikkaaseen tapaan sisustettuja pannari paikkoja löytyy Amsterdamin keskusta-alueelta kolme kappaletta. Listalta löytyy perinteisiä hollantilaisia pannukakkuja, amerikkalaisia pannareita sekä spessu pannukakkuja. Näistä pannukakuista suurin osa onnistuu myös gluteenittomina, joka sai meidät liittymään ravintolan ulkopuolella olevaan jonoon. Täytyy kyllä rehellisyyden nimissä myöntää, että melkein jäi pannarit syömättä. Jono kulki juuri sellaisessa varjoisessa tuulisessa kohdassa, että viima alkoi siinä seistessä tuntua melko inhoittavan kylmälle.

Onneksi jaksettiin, kylmyydestä huolimatta, odottaa sillä pannarit olivat melko taivaallisia. Otimme kummatkin perinteiset hollantilaiset pannarit, jotka muistuttavat meille suomalaisille tuttuja lettuja. Olisin kyllä jaksanut syödä jopa kaksi tuollaista ison ruokalautasen kokoista ohutta pannukakkua. Palvelu oli nopeata ja ystävällistä. Amsterdamissa kannattaa muuten tottua siihen, että joissain ravintoloissa saattaa ruuan tulo kestää pitkäänkin.



Pancakes Amsterdam 
Prins Hendrikkade 48
1012 AC Amsterdam
(tarkista myös kaksi muuta pistettä)


Jos haluaa ostaa gluteenittomia elintarvikkeita kaupasta niin isoimmista Albert Heijn -ruokakaupoista löytyy todella kattava gluteenitonta -hylly. 

Mutta takaisin niihin pannukakkuihin. Pannari innostus taisi jäädä vähän päälle, sillä heti seuraavana päivänä Amsterdamista palatessani, oli ihan pakko kokeilla miten gluteenittomat amerikkalaistyyliset pannukakut onnistuisivat itseltä. Alla olevalla ohjeella tulee 23 kappaletta amerikkalaisia paksuja pannukakkuja. Jauhomäärää vähentämällä voi tehdä ohuita lettuja. Uunissa uunipellillä tehtävä pannukakku onnistuu, jos paistat sitä 225 asteisessa uunissa (kiertoilma 200 astetta ) 15-20 minuuttia.  




Gluteenittomat ja maidottomat amerikkalaiset pannukakut

2 kpl kananmunia
1 kpl kananmunan valkuaisia

6 dl gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl öljyä
1,5 l kaurajuomaa
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa

paistamiseen kookosöljyä 


Laita kananmunat ja kananmunan valkuainen isoon kulhoon. 

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää kulhoon loput aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. 

Anna taikinan levätä noin puoli tuntia. 

Paista pannulla kookosöljyssä paksuja pannukakkuja muutama minuutti kummaltakin puolelta.

Tarjoa haluamiesi lisukkeiden kanssa. 

Itse käytin omenalohkoja, vaahterasiirappia ja kanelia. 






<3 Hanna

Tätä kirjoittaessa näin uutisista, että Amsterdamiin oli iskenyt sen verran kylmä ilmamassa, että kanaalit olivat jäätyneet ja ihmiset pystyivät sujuvasti luistelemaan jäätyneen veden päällä. Hauskan näköistä touhua. Mutta kyllä minä ainakin kaipaan jo kevättä ja odotan koska nämä pakkaset päättyvät ja aurinko saa tilaisuuden lämmittää ihan kunnolla.