sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Amsterdam ja Gluteenittomat maidottomat pannukakut

Amsterdamissa oli jo ihanan keväiset fiilikset. Nurmikot vihersivät, puiden oksissa pystyi jo näkemään silmuja, aurinko lämmitti välillä niinkin täydellisesti, että kahvilan terassilla pystyi helposti istumaan. Toisaalta tuuli puri kyllä välillä sen verran kylmästi, että ilman hyvää huivia Amsterdamin kaduilla käyskentely ei olisi onnistunut.


Vietimme Amsterdamissa neljä päivää. Kaupunki on jo itsessään nähtävyys, ilman että vierailisi sen monissa museoissa tai turistien suosimissa paikoissa. Meidän turisti taktiikkamme perustui aikalailla siihen, että "kävellään niin paljon kuin mahdollista". Tällä tavoin löysimme paljon kivoja kahviloita, ravintoloita ja ihania pikku putiikkeja. Puhumattakaan tunnelmallisista ja kauniista maisemista.



Koko aikaa emme kuitenkaan kävelleet paikasta toiseen, vaan käytimme myös Amsterdamin julkista liikennettä. Suosittelen ehdottomasti hankkimaan OV-chipkaartin (Anonymous OV-chipkaart), joka maksaa ostettaessa 7,50 euroa ja on voimassa viisi vuotta. Voi siis käyttää uudelleenkin jos Amsterdamiin matkustaa tai antaa vaikka ystävälle matkan ajaksi käyttöön, sillä korttia voi käyttää kuka tahansa. Kortille pystyy lataamaan rahaa sen verran kuin kokee tarpeelliseksi. Me pärjäsimme mainiosti neljä päivää 10 eurolla. Julkisen liikenteen käyttäminen Amsterdamissa on helppoa ja halpaa, ja varsinkin tuolla OV-chipkaartilla vielä edullisempaa kuin se, että ostaisi aina yksittäisiä lippuja.

Reissussa ruoka on yksi ihan todella tärkeä asia, ainakin minulle. Ilman aamupalaa päivä ei lähde käyntiin ja jos lounasta ei saa ajoissa saattaa nälkäkiukku yllättää. Onneksi jaoimme matkakumppanini Reetan kanssa tämän fiiliksen. Ruokapaikkoja valitessamme kiinnitimme huomiota siihen, että ruokalistalta löytyy myös gluteenittomia vaihtoehtoja. Olimme positiivisesti todella yllättyneitä kuinka helppoa sopivien ruokapaikkojen löytäminen lopulta oli. Gluteenittomuus tunnettiin todella hyvin ja todella harvasta ravintolasta tuli vesiperä.





Tässä pari kivaa tärppiä:

SNCKBR

Löydettiin tämä terveellistä, vegaanista ja puhtaista raaka-aineista ruokaa valmistava ravintola ihan tuurilla kun kävelimme Foodhallenilta kohti keskustaa. Huomiomme taisi ensin kiinnittyä ikkunassa olevaan lupaukseen gluteenittomista pannukakuista. Ylläri! Sisällä odotti urbaani sisustus ja mukava tunnelma. Lupaus gluteenittomista pannareista piti paikkansa ja päätimme myös vilaista lounaslistaa; lounaspaikka oli löytynyt. Maistelimme hyvällä ruokahalulla päivän keittoa gluteenittomalla leivällä. Jälkiruuaksi tietty niitä pannareita.





SBCKBR West
Kinkerstraat 106
1053EC Amsterdam
(löytyy myös muita pisteitä)


Pancakes Amsterdam

Varmaankin kaikille Amsterdamissa käyneille tuttu paikka. Ainakin pitäisi olla! Näitä hollantilaisen kodikkaaseen tapaan sisustettuja pannari paikkoja löytyy Amsterdamin keskusta-alueelta kolme kappaletta. Listalta löytyy perinteisiä hollantilaisia pannukakkuja, amerikkalaisia pannareita sekä spessu pannukakkuja. Näistä pannukakuista suurin osa onnistuu myös gluteenittomina, joka sai meidät liittymään ravintolan ulkopuolella olevaan jonoon. Täytyy kyllä rehellisyyden nimissä myöntää, että melkein jäi pannarit syömättä. Jono kulki juuri sellaisessa varjoisessa tuulisessa kohdassa, että viima alkoi siinä seistessä tuntua melko inhoittavan kylmälle.

Onneksi jaksettiin, kylmyydestä huolimatta, odottaa sillä pannarit olivat melko taivaallisia. Otimme kummatkin perinteiset hollantilaiset pannarit, jotka muistuttavat meille suomalaisille tuttuja lettuja. Olisin kyllä jaksanut syödä jopa kaksi tuollaista ison ruokalautasen kokoista ohutta pannukakkua. Palvelu oli nopeata ja ystävällistä. Amsterdamissa kannattaa muuten tottua siihen, että joissain ravintoloissa saattaa ruuan tulo kestää pitkäänkin.



Pancakes Amsterdam 
Prins Hendrikkade 48
1012 AC Amsterdam
(tarkista myös kaksi muuta pistettä)


Jos haluaa ostaa gluteenittomia elintarvikkeita kaupasta niin isoimmista Albert Heijn -ruokakaupoista löytyy todella kattava gluteenitonta -hylly. 

Mutta takaisin niihin pannukakkuihin. Pannari innostus taisi jäädä vähän päälle, sillä heti seuraavana päivänä Amsterdamista palatessani, oli ihan pakko kokeilla miten gluteenittomat amerikkalaistyyliset pannukakut onnistuisivat itseltä. Alla olevalla ohjeella tulee 23 kappaletta amerikkalaisia paksuja pannukakkuja. Jauhomäärää vähentämällä voi tehdä ohuita lettuja. Uunissa uunipellillä tehtävä pannukakku onnistuu, jos paistat sitä 225 asteisessa uunissa (kiertoilma 200 astetta ) 15-20 minuuttia.  




Gluteenittomat ja maidottomat amerikkalaiset pannukakut

2 kpl kananmunia
1 kpl kananmunan valkuaisia

6 dl gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl öljyä
1,5 l kaurajuomaa
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa

paistamiseen kookosöljyä 


Laita kananmunat ja kananmunan valkuainen isoon kulhoon. 

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää kulhoon loput aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. 

Anna taikinan levätä noin puoli tuntia. 

Paista pannulla kookosöljyssä paksuja pannukakkuja muutama minuutti kummaltakin puolelta.

Tarjoa haluamiesi lisukkeiden kanssa. 

Itse käytin omenalohkoja, vaahterasiirappia ja kanelia. 






<3 Hanna

Tätä kirjoittaessa näin uutisista, että Amsterdamiin oli iskenyt sen verran kylmä ilmamassa, että kanaalit olivat jäätyneet ja ihmiset pystyivät sujuvasti luistelemaan jäätyneen veden päällä. Hauskan näköistä touhua. Mutta kyllä minä ainakin kaipaan jo kevättä ja odotan koska nämä pakkaset päättyvät ja aurinko saa tilaisuuden lämmittää ihan kunnolla. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti