sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Hitaiden aamujen herkkusämpylät

Pakkasemme on jo hetken aikaa huutanut tyhjyyttään sämpylöiden osalta. Kaikkea makeaa sieltä nyt löytyykin edellisten leivontakertojen tuloksena. Sunnuntaina oli siis taas leivontapäivä. Olen tehnyt tällä samalla reseptillä sämpylöitä aiemminkin ja haluan jakaa sen nyt uudelleen uusilla kuvilla ja pienillä muutoksilla reseptiin.

Sämpylät ovat gluteenittomia ja maidottomia.



Hitaiden aamujen herkkusämpylät

8 dl kaurajuomaa
50 g tuorehiivaa
2 rkl psylliumia
2 dl tattarihiutaleita

1/2 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 dl maidotonta margariinia sulatettuna
100 g porkkanaraastetta
100 g maidotonta juustoraastetta

1 dl tattarijauhoa
8 dl gluteenitonta jauhoa

Öljyä sämpylöiden pyörittelyyn

Rouhittuja pellavansiemeniä sämpylöiden päälle


Lämmitä kaurajuoma kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon psyllium sekä tattarihiutaleet. Anna seoksen turvota 10 minuuttia.

Kymmenen minuutin jälkeen lisää seokseen suola, sokeri, sulatettu margariini sekä porkkana- ja juustoraasteet. Sekoita tasaiseksi.

Yhdistä toisessa kulhossa tattarijauhot ja gluteeniton jauhoseos. Lisää tämän jälkeen jauhot erissä kaurajuomaseoksen joukkoon samalla sekoittaen. Sekoittamiseen kannattaa käyttää taikinakoukkuja, sillä taikina tarttuu todella helposti.

Leivinpaperoi uunipelti. Öljyä kätesi ja pyörittele taikinasta haluamasi kokoisia ja muotoisia sämpylöitä.

Kohota sämpylöitä liinalla peitettynä noin 20 minuuttia. Sämpylät turpoavat melko paljon, joka kannattaa ottaa huomioon kun miettii sämpylöiden kokoa pyörittely vaiheessa.

Kohotuksen jälkeen pyörittele ja muotoile sämpylät vielä kertaalleen ennen uuniin laittoa. Käsiä ei tarvitse enää öljytä uudelleen.

Ripottele sämpylöiden pinnalle rouhittuja pellavansiemeniä.

Paista sämpylöitä noin 10 minuuttia 225 asteisessa uunissa (kiertoilma 190 astetta) tai kunnes ne ovat saaneet väriä pintaan.

Tällä kertaa suurin osa sämpylöistä meni pakkaseen odottamaan Ylläkseltä loppuviikosta palavaa avopuolisoani. Maistuvat muuten kuin juuri uunista tulleilta hetken mikrolämmityksen jälkeen.




Ihanaa viikon alkua kaikille!

<3 Hanna 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti